Aspartam

Znalezione obrazy dla zapytania aspartam

Witam was w ten piękny dzień nowym postem na blogu!

Dzisiaj dowiecie się czegoś na temat najbardziej popularnej substancji słodzącej jaką jest aspartam.

Aspartam jest substancją, w skład której wchodzą trzy silnie trujące dla człowieka związki: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol. Na produktach spożywczych jest oznaczany kodem E951Znajduje się w wielu produktach typu "light"np.: w gumie do żucia bez cukru, napojach "light", bez dodatku cukru np. coli, jogurtach, płatkach śniadaniowych, słodzikach. Są one bardzo chętnie spożywane przez osoby, które są na diecie oraz przez diabetyków  Dodawany jest także w napojach energetycznych, mlecznych, bezalkoholowych, jest w sosach do lodów, mrożonych deserach, w kawach oraz herbatach rozpuszczanych, dżemach, ciastkach, majonezach oraz coraz częściej niestety jest dodawany do wędlin czy ryb. Słodzik ten ma niewiele kalorii, jest aż 200 razy słodszy od białego cukru, przy czym posiada praktycznie zero kalorii oraz potęguje wyrazistość smaku owoców w napojach i słodycza
ch! Niebezpieczeństwo Aspartamu polega w głównej mierze na tym, że społeczeństwo nie zdaje sobie sprawy z jego szkodliwości.
Aspartam jest metabolizowany przez ludzki organizm. Po strawieniu rozkłada się naturalne aminokwasy, czyli na fenyloalaninę i kwas asparaginowy. Jest to zagrożenie dla osób chorych na fenyloketonurię, ponieważ nie metabolizują oni fenyloalaniny.  Produktem metabolizmu jest także toksyczny metanol. Z badań jednak wynik, że przy umiarkowanym spożyciu aspartamu ilości metanolu w organizmie są nieszkodliwe dla zdrowia człowieka.

W temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza aspartam może ulegać przemianie do diketopiperazyny, która wykazuje właściwości toksyczne. Związek ten powoduje niekorzystne następstwa zdrowotne. Może powodować między innymi: bóle głowy, zmęczenie, częstoskurcz serca, nudności, wysypki, szum w uszach, bóle stawów czy utrata smaku.

Jak widać nie zawsze produkty, które są przedstawiane jako całkowicie zdrowe i niezagrażające zdrowiu są bezpieczne. Dlatego polecam czytanie składów produktów przed ich zakupem. Oczywiście produkty z aspartamem możemy spożywać, jednak pamiętajmy, by robić to z umiarem, gdyż to nadmierne spożywanie może przysporzyć najwięcej problemów!




Komentarze

  1. Polecę tego bloga znajomym:) akurat studiują na dietetyce, więc mogą im się przydać takie informacje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Akroleina na patelni

Karagen

Żółty barwnik- tartrazyna