Aspartam

Witam was w ten piękny dzień nowym postem na blogu!
Dzisiaj dowiecie się czegoś na temat najbardziej popularnej
substancji słodzącej jaką jest aspartam.
ch! Niebezpieczeństwo Aspartamu polega w głównej mierze na tym, że społeczeństwo nie zdaje sobie sprawy z jego szkodliwości.
Aspartam
jest metabolizowany przez ludzki organizm. Po strawieniu rozkłada się naturalne
aminokwasy, czyli na fenyloalaninę i kwas asparaginowy. Jest to zagrożenie dla
osób chorych na fenyloketonurię, ponieważ nie metabolizują oni fenyloalaniny.
Produktem metabolizmu jest także toksyczny metanol. Z badań jednak wynik, że
przy umiarkowanym spożyciu aspartamu ilości metanolu w organizmie są
nieszkodliwe dla zdrowia człowieka.
W temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza aspartam może ulegać przemianie do diketopiperazyny, która wykazuje właściwości toksyczne. Związek ten powoduje niekorzystne następstwa zdrowotne. Może powodować między innymi: bóle głowy, zmęczenie, częstoskurcz serca, nudności, wysypki, szum w uszach, bóle stawów czy utrata smaku.
Jak widać nie zawsze produkty, które są przedstawiane jako całkowicie zdrowe i niezagrażające zdrowiu są bezpieczne. Dlatego polecam czytanie składów produktów przed ich zakupem. Oczywiście produkty z aspartamem możemy spożywać, jednak pamiętajmy, by robić to z umiarem, gdyż to nadmierne spożywanie może przysporzyć najwięcej problemów!
Polecę tego bloga znajomym:) akurat studiują na dietetyce, więc mogą im się przydać takie informacje
OdpowiedzUsuń