Karagen
Witam wszystkich w ten ostatni dzień roku i na samym początku życzę Wam wszystkim jak najwięcej szczęścia i zdrowia w nadchodzącym 2019! A teraz zapraszam na ostatni w tym roku post na blogu.
Dzisiaj na naszym celowniku substancja jaką jest karagen. Jest to naturalny polisacharyd powstający z czerwonych alg morskich. Należy do grupy konserwantów pod kodem E(407). Należy także do grupy substancji nazywanej hydrokoloidami. W ostatnim czasie stał się bardzo kontrowersyjnym dodatkiem do żywności. Dlaczego? O tym dowiemy się za chwilę.
Karagen możemy znaleźć w wielu produktach żywnościowych. Niekiedy są dodawane do żywności dietetycznej bądź niskokalorycznej, który jest używany do zagęszczania mleka lub jako wypełniacz czy nawet używa się go jako składnik zastępujący tłuszcz lub skrobię. Konserwant ten dodaje się do lodów, marmolad, napojów mlecznych z dodatkiem kakao, dań mrożonych, produktów w puszcze, kremy owocowe, warzywne, wędlin, śmietanki, niektórych wyrobów cukierniczych, sosów majonezowych lub sałatkowych, wyrobów garmażeryjnych, a nawet do past do zębów. Wykorzystywany jest nawet do tworzenia jadalnych powłok, czyli cienkich warstw na owocach lub warzywach, które możemy delikatnie wyczuwać. Chroni to owoce i warzywa przed szybkim zepsuciem. Pełni także funkcję stabilizującą, żelującą oraz zwiększa lepkość. E(407) zachowuje swoje właściwości po podgrzaniu, dopiero podczas smażenia albo pieczenie w wysokiej temperaturze uwalnia go na zewnątrz.
Dzienna dawka, która jest dopuszczalna dla dorosłego człowieka to 75 mg/kg masy ciała. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia dopuszczalna dawka nie powinna przekraczać 3,5 g na osobę. W przypadku przedawkowania karagenu mogą pojawić się problemy trawienne, wzdęcia. To natomiast może doprowadzić do owrzodzenia jelita (wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Nawet spożycie niezdegradowanego karaganu może ulegać degradacji pod wpływem kwaśnego środowiska w naszym żołądku, co powoduje nieprzyjemne konsekwencje dla naszego zdrowia. E(407) może także wyzwalać stan zapalny. To może doprowadzić do zapalnych chorób jelit, chorób serca czy nawet nowotworów.
Jednak mimo wielokrotnych prób badaczy, którzy wnioskowali o to, by wycofać z użycia karagen, za każdym razem ich wniosek był odrzucany. Dlatego pamiętajmy o umiarze w spożywaniu tego typów produktach jakie wcześniej wymieniłam.

Ten blog jest tak ciekawy, że czas tak szybko leci przy czytaniu go
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na bloga, ciekawe informacje przekazane w ciekawy sposób.
OdpowiedzUsuńUświadamiajcie nadal ludzi! WIEM CO JEM :)