Kwas benzoesowy
Cześć wszystkim!
Mam nadzieję, że mieliście udane święta, że jesteście najedzeni i szczęśliwi. W ten ostatni dzień świąt powracam z nowym postem.
Jak wszyscy wiemy w dzisiejszych czasach ciężko jest znaleźć żywność, która nie byłaby wzbogacona o konserwanty. Konserwanty są to substancje, które chronią żywność przed namnażaniem bakterii oraz pleśnią, a także wpływają na to, że jedzenie przez długi czas zachowuje swój zapach,smak oraz różne właściwości. Jednym z takich konserwantów jest kwas benzoesowy.
Kwas benzoesowy (E210) to organiczny związek chemiczny, najprostszy aromatyczny kwas karboksylowy. Zbudowany jest z pierścienia benzenowego. Jest to inaczej kwas fenylomrówkowy bądź będźwinowy. Ma postać drobnokrystalicznego proszku. Jest dobrze rozpuszczalny w alkoholu, natomiast słabo rozpuszczalny w wodzie. Z racji, że kwas ten jest konserwantem, blokuje on rozwój bakterii i pleśni na jedzeniu. Popularnie jest on używany jako substancja konserwująca w celu przedłużenia terminu ważności produktów. Jednak w przemyśle spożywczym stosuje się także jego dobrze rozpuszczalne w wodzie sole np: benzoesan sodu (E211). Gdzie możemy znaleźć kwas benzoesowy? Otóż możemy go znaleźć w takich produktach żywnościowych jak marmolady, pakowane sałatki owocowe i warzywne, soki owocowe, napoje gazowane, lody, pasztety, produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, koncentratach, margarynie, gumie do żucia czy konserwach rybnych. Objawy zatrucia E210 są widoczne po jednorazowym spożyciu 40g substancji. Przedawkowanie tego kwasu powoduje wymioty, bóle głowy, może także spowodować podrażnienie nabłonka dróg oddechowych oraz uczucie drapania w gardle. W ustroju człowieka kwas ten jest szybko wiązany i wydalany z moczem w postaci kwasu hipurowego, a częściowo w postaci wolnej. U alergików i chorych na astmę może wywołać reakcje uczuleniowe. Pochodną E210 jest aspiryna, dlatego osobom na nią uczulonym zaleca się unikanie produktów zawierających ten kwas, gdyż powoduje ona zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego.
Według norm WHO bezpieczna dawka tego związku wynosi 5mg na kilogram masy ciała. Ponadto wskutek reakcji kwasu benzoesowego z witaminą C może dochodzić do powstania benzenu- związku o działaniu rakotwórczym.
Oczywiście pamiętajmy o tym, że to zbyt duże spożywanie tych produktów może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych.

Komentarze
Prześlij komentarz