Syrop glukozowo - fruktozowy



Cześć i czołem! :)

Z tym składnikiem spotkaliście się na pewno nie raz. Producenci żywności stosują syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) na potęgę. Za sprawą swych "cudownych" właściwości ta zdradziecka ciecz występuje niemal w każdym produkcie: napojach mlecznych, jogurtach, serkach homogenizowanych, napojach owocowych, nektarach, słodyczach, płatkach śniadaniowych, wyrobach wędliniarskich, keczupach, musztardach, pasztetach, konserwach rybnych oraz w produktach uznawanych za dietetyczne.

Syrop ten otrzymuje się z kukurydzy przetworzonej na skrobię kukurydzianą.
Zawiera:
55% fruktozy
42% glukozy
około 3% innych cukrów


Skoro ilość cukrów prostych syropu glukozowo - fruktozowego oraz zwykłego, stołowego, białego cukru jest praktycznie taki sam, to dlaczego jest on uznawany za szkodliwy?


W syropie cukry te nie są połączone żadnymi wiązaniami tak jak w sacharozie, dlatego nasz organizm błyskawicznie je wchłania. Do czego to prowadzi? Po spożyciu HFCS w naszym organizmie odkłada się o wiele więcej tłuszczu niż po zjedzeniu jakiegokolwiek innego rodzaju cukru.

Możemy się zatem domyślić, że skutkiem spożywania produktów zawierających ten składnik w dużej ilości, jest przede wszystkim otyłość, nadwaga. Ponad to jego nadmiar w organizmie sprawia, że trzustka zaczyna nam odmawiać posłuszeństwa (przestaje produkować insulinę). W efekcie dochodzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Syrop zwiększa ryzyko nadciśnienia, kamicy nerkowej, odtłuszczenia wątroby, chorób serca, problemów z pamięcią i innych problemów zdrowotnych.


Zwracajmy uwagę na etykiety przy wyborze produktów do spożycia. Nie kierujmy się niską ceną i ładnym wyglądem opakowania. Warto żyć ze świadomością, co pozwalamy "wpakować" do naszego organizmu. :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Akroleina na patelni

Karagen

Żółty barwnik- tartrazyna