Glutaminian sodu
Witajcie kochani!
Mamy mroźny dzień, więc postanowiłam poruszyć gorący temat.
Dzisiaj na tapecie jeden z dodatków do żywności, który wzbudza duże kontrowersje - glutaminian sodu.
Co to jest? Czy szkodzi zdrowiu? Czy powinniśmy unikać produktów z jego dodatkiem?
Postaram się w tym poście przybliżyć odpowiedzi na te pytania.
Glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego, używana jako substancja wydobywająca, wzmacniająca smak i zapach wielu produktów spożywczych. Znana również jako przyprawa pod tajemniczą nazwą "istota smaku" czy umami (z japońskiego: wyśmienity, smakowity). Nadaje potrawom wyjątkowy, mięsno-grzybowy smak, który został określony przez naukowców jako piąty podstawowy smak - obok słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Na etykietach oznaczona jest symbolem E621.
Kwas glutaminowy występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych: mięsie, grzybach, owocach morza, rybach (dorsz, łosoś), mleku, parmezanie, warzywach (zielony groszek, kukurydza, pomidor, szpinak, cebula). Charakterystyczny smak wielu azjatyckich potraw bierze się z obecności kwasu glutaminowego w sosach sojowych lub rybnych. W tamtejszej kuchni dodaje się go też bezpośrednio jako środek wzmacniający smak.
Kwas glutaminowy w postaci glutaminianu sodu może być celowo dodawany do żywności. Znajdziemy go w: kostkach rosołowych, vegecie, koncentratach, mieszankach ziołowych, przyprawach, zupach w proszku, sosach w proszku, keczupie oraz w żywności przetworzonej (w daniach garmażeryjnych, wędlinach, pasztetach), w produktach spożywczych typu przekąski (np. chipsy), jak również do żywności typu fast food.
Czy glutaminian sodu jest bezpieczny?
Nie jest klasyfikowany jako substancja szkodliwa i jest zalegalizowany w Unii Europejskiej. Jednakże wyniki wielu badań wskazują jednak na jego szkodliwość. Zostało stwierdzone, że może się odkładać i kumulować w organizmie, jego szkodliwe działanie może być opóźnione, a negatywne efekty mogą się ujawnić dopiero po latach.
Dieta bogata w E 621:
- powoduje niekorzystny wpływ na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe
- zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości
- może doprowadzić do zaburzeń hormonalnych
- może powodować nadpobudliwość (zwłaszcza u dzieci), duszności i astmę,
uszkodzenie wzroku,
- może wywoływać niekorzystne objawy fizjologiczne nazwane „syndromem chińskiej kuchni” (zawroty głowy, osłabienie, palpitacje serca, nadmierną potliwość, uczucie niepokoju, drętwienie)
Można jeszcze dużo mówić o szkodliwych efektach glutaminianu sodu, jednak kluczowy w jego negatywnym oddziaływaniu jest przede wszystkim nadmiar.
Najskuteczniejszą profilaktyką przed jego niepożądanymi objawami jest ograniczenie jego spożycia. Przede wszystkim kierowanie się zasadami zdrowego żywienia, opierając dietę na nisko przetworzonych produktach. I po prostu zwracanie uwagę na to, co jemy, czytając etykiety zamieszczone na produktach spożywczych.

Komentarze
Prześlij komentarz