Czerwień Allura
Dziś zajmijmy się przeglądem produktów, które wywołują u nas szczególną radość i natychmiastowy uśmiech na twarzy. Mowa tutaj oczywiście o słodyczach! Bo kto ich nie lubi? :)
Skupmy się szczególnie na wszelakich kolorowych cukierkach, żelkach, galaretkach, a także słodkich napojach i płatkach zbożowych.
Czy wiecie za czyją sprawą produkty te przybierają piękny, czerwony kolor?
Jest to sprawka tzw. czerwieni Allura (E 129). Prawdą jest, że nikt z nas biorąc do ust lizaka o smaku wiśniowym, nie zastanawia się, skąd właściwie wziął się ten "wiśniowy" kolor, bo przecież wiadomo, że nie z danego owocu :)
Ten związek organiczny to ciemnopomarańczowy, smołowy barwnik. Problematyczny w tym wypadku jest fakt, iż powstaje z 4-chlorotoluenu, który wykazuje silne właściwości rakotwórcze.
Post pragniemy skierować szczególnie do młodych rodziców, aby przestrzec ich przed działaniem tej szkodliwej substancji szczególnie, jeśli chodzi o ich dzieci. Stwierdzono bowiem, że maluchy spożywające produkty z czerwienią Allura są bardziej podatne na ADHD, czyli tzw. zespół nadpobudliwości z deficytem uwagi.
Amerykański pediatra Benjamin F. Feingold przeprowadził badania na dzieciach, które trwały łącznie siedem lat. Zauważył u nich bezpośrednie przełożenie używania tego barwnika na występowanie objawów ubocznych. Oprócz podatności na ADHD stwierdził także częstość zapadania na astmę oraz różnego rodzaju alergie, szczególnie skórne, nie wspominając już o zaburzeniach układu pokarmowego.
W kilku krajach europejskich związek ten został wycofany w procesach produkcji. W Polsce jednak wciąż jest obecny, dlatego zastanówmy się przed spożyciem kolejnych "pokolorowanych" produktów.
Ten związek organiczny to ciemnopomarańczowy, smołowy barwnik. Problematyczny w tym wypadku jest fakt, iż powstaje z 4-chlorotoluenu, który wykazuje silne właściwości rakotwórcze.
Post pragniemy skierować szczególnie do młodych rodziców, aby przestrzec ich przed działaniem tej szkodliwej substancji szczególnie, jeśli chodzi o ich dzieci. Stwierdzono bowiem, że maluchy spożywające produkty z czerwienią Allura są bardziej podatne na ADHD, czyli tzw. zespół nadpobudliwości z deficytem uwagi.
Amerykański pediatra Benjamin F. Feingold przeprowadził badania na dzieciach, które trwały łącznie siedem lat. Zauważył u nich bezpośrednie przełożenie używania tego barwnika na występowanie objawów ubocznych. Oprócz podatności na ADHD stwierdził także częstość zapadania na astmę oraz różnego rodzaju alergie, szczególnie skórne, nie wspominając już o zaburzeniach układu pokarmowego.
W kilku krajach europejskich związek ten został wycofany w procesach produkcji. W Polsce jednak wciąż jest obecny, dlatego zastanówmy się przed spożyciem kolejnych "pokolorowanych" produktów.

Komentarze
Prześlij komentarz